Ny virkelighed – nye arbejdsformer

Emil Goul Jensen, Sociolog og Dorte Friis, arkitekt og partner

Corona vil påvirke vores måde at være mennesker på i den næste lange tid.
Vi er blevet digitale med nye dimensioner – og med mere hjemmearbejde og mindre transport, bliver vores arbejdsliv også mere klima- og familievenligt.

Vi har lært at mange møder kan klares online.

Vi har lært at være dynamiske på nye måder.

Vi har lært at vi har brug for at være sammen med andre mennesker.


Vores arbejdspladser må gentænkes

I takt med at vores samfund langsomt begynder at åbne op igen, står det klart at det ikke bliver til ”business as usual”, når vi igen møder ind på vores kontorer.

Vores arbejdspladser må gentænkes og tilpasses en ny virkelighed – en virkelighed hvor afstand, håndhygiejne og videomøder må inkorporeres i vores arbejdsliv.

Det er derfor tid til at reflektere over hvordan vi i fremtiden vil indrette vores arbejdspladser, så vi igen kan arbejde trygt, sikkert og effektivt sammen.

Her giver vi fem bud på områder, hvor vi hos Spacelab ser vores alles arbejdsliv forandre sig i kølvandet af COVID-19 pandemien:


#01

Vi vil i højere grad end tidligere veksle mellem at arbejde hjemme og på arbejdspladsen. Med velfungerende digitale værktøjer kan vi arbejde hver for sig og hvor som helst – men det er stadig på kontoret og arbejdspladsen at vi finder fællesskab, sparring og gensidig udvikling.
Vi kommer på kontoret for at blive inspireret, vende problemstillinger og udvikle tanker og ideer med kollegerne.


#02

Godt nok kan vi arbejde hvor som helst, men som ledere er det stadig på arbejdspladsen at vi leder medarbejderne og giver arbejdet retning. Det er når vi er til stede sammen, at vi bedst inspirerer og får overblik over de forskellige dynamikker. Det er muligt at lede på distancen, men nærvær er stadig langt at foretrække.


#03

Vi vil holde flere møder virtuelt, og det stiller nye krav til kontoret. Vi får brug for små og mindre rum til virtuelle møder, men også lommer og nicher til korte beslutningsmøder. En stol, en hylde, et headset og en afskærmning. Stederne kan meget vel allerede være der – de skal blot findes og sættes i spil.


#04

Flere virtuelle møder betyder at vi vil komme mindre ud af kontoret end tidligere. Det kan betyde at medarbejderne ikke får de samme oplevelser ud af huset, hvor de får luftforandring og bliver inspireret. Det stiller nye, høje krav til at kontoret skal være inspirerende, så man kan få en ud af huset oplevelse in house.


#05

I en kortere eller længere overgangsfase skal trygheden styrkes. Den enkelte skal naturligt kunne tage sine forholdsregler. Det befordrer en strategi i forhold til de fysiske rammer og generel planlægning. Vi ved eksempelvis, at vi kan holde mere afstand i et åbent miljø, end på 4 mandskontorer.

Det er svære og usikre tider, men hos Spacelab er vi klar til at se fremad. Klar til at finde anledning til at være positive, gøre ting vi kan glædes ved og omgive os med inspirerende fysiske rammer, som understøtter arbejdslivet i en ny tid. Aldrig har det været mere relevant at tale om fremtidens arbejdsplads.

Vi ser muligheder og styrker relationer gennem arkitektur.